miércoles, 16 de mayo de 2012

Més de 1800 hectàrees cremades!!!!

Això es una desgracia, pels llocs que crema a més a més es per on a d'anar el trail Rasquera - Tortosa de la setmana que be, que dubto molt es pugue fer ara, i els llocs per on crema es molt difícil accedir i tenia un encant especial. A les terres de l'ebre estem molt tocats ( Horta i ara Rasquera ) bufffff

El foc de Rasquera ja ha afectat 1.800 hectàrees, 700 més que les que es van cremar a l'incendi d'Horta de Sant Joan el juliol del 2009. Les ratxes de vent compliquen la feina dels mitjans aeris, i l'orografia impedeix que a molts punts s'hi arribi amb els terrestres. La majoria de zona cremada és de pasturatge, cultius i de zona erma, però 200 hectàrees formen part de l'Espai d'Interès Natural de la serra de Cardó. En les feines d'extinció hi treballen 11 mitjans aeris i 60 dotacions terrestres.
Ara mateix hi ha diversos fronts de l'incendi que es troben "relativament controlats", tot i que els bombers hauran de continuar treballant amb intensitat, segons paraules del mateix conseller. Una disminució del vent i l'augment de l'índex d'humitat són factors que ajuden en l'extinció del foc.

De les 1.800 hectàrees afectades, 1.500 són de pasturatges, cultius i de zona erma, i unes 200 són de boscos. Puig ha destacat que les zones "més valuoses" des del punt de vista ecològic i patrimonial estan fora de perill.

Com a mesura preventiva, els Mossos d'Esquadra han desallotjat un total de 52 persones de 24 masies de la zona. Cap d'elles, però, ha resultat ferida i s'ha habilitat el pavelló del Perelló per acollir-hi els veïns evacuats. El conseller d'Interior, Felip Puig, ha assegurat que cap nucli urbà està en perill, i que, per prevenció, les persones desallotjades encara no tornaran a casa.

Després d'una nit en què una quarantena de dotacions terrestres han treballat en les feines d'extinció, a primera hora del matí s'hi han incorporat fins a nou mitjans aeris -tres helicòpters i quatre avions- i una vintena de dotacions terrestres més. El cap de la regió d'emergències de les Terres de l'Ebre, Fèlix González, ha admès que la zona és inaccessible i el vent impedeix que els mitjans aeris treballin de forma tranquil·la.

El foc va començar aquest dimarts al migdia al paratge del Corral de Tono, una zona forestal entre Rasquera i el Perelló, d'alt interès natural. Les flames han avançat en direcció sud-est, fins a arribar a la carretera TV-3022, que, segons informacions del Servei Català de Trànsit, està totalment tallada en els dos sentits de la marxa. En aquest sentit, també s'ha anul·lat la ruta escolar de Rasquera al Perelló.

La Direcció General de Protecció Civil ha passat, a la 1.04, el pla especial d'emergències per incendis forestals de Catalunya (Infocat) a fase d'emergència.

Puig descarta que l'origen del foc sigui una línia elèctrica

Puig, que ha avançat que el president Artur Mas es desplaçarà a Rasquera per copsar sobre el terreny la situació del foc, ha assegurat que no se saben les causes de l'incendi. En qualsevol cas, es descarta que l'origen sigui una línia elèctrica.

L'alcalde de Rasquera, Bernat Pellissa, ha recordat que la zona afectada ja es va cremar l'any 1995 i que per això "hi ha molt combustible i la propagació del foc ha estat molt fàcil".

Contràriament a les informacions que han aparegut en un primer moment, els Mossos d'Esquadra no han fet cap detenció, únicament han pres declaració a un testimoni per saber les causes del foc.

No hay comentarios: