miércoles, 14 de abril de 2010
Avui és un gran dia
Avui fa 160 anys que la meva ciutat estimada ROQUETES es independent.La història de Roquetes sempre ha anat molt unida a la de Tortosa, de la qual s’independitzà el 14 d’abril de 1850, en ser-li concedida la segregació per mitjà d’un reial decret d’Isabel II. Anys després, el 20 d’abril de 1880, Alfons XII li atorgà el títol de ciutat.
El nucli original de la població es localitza a la zona de la plaça del Pou i el carrer de la Sèquia, al voltant de la qual hi ha les construccions més antigues. Entre els edificis més remarcables hi ha l’església parroquial dedicada a Sant Antoni de Pàdua, que data del 1829, amb un campanar annex de planta quadrada; l’Ajuntament vell que data del 1881 i el mercat municipal del 1882.
Entre aquestes construccions també hi afegirem edificis notoris com les cases pairals de la Torre d’en Gil i de Traval, la de la Vall del Marqués i la de l’Hort de Cruells, actual seu del Casal Municipal. Cal destacar també l’edifici del Nou Ajuntament, construit el 1997 i d’estil avantguardista.
Un dels indrets més visitats de Roquetes és, però, l’Observatori de l’Ebre. Aquest centre fundat per la Compañía de Jesús el 1904, actualment és una fundació privada que forma part de la Universitat Ramon Llull i del Consell Superior d’Investigacions Científiques, dedicada a l’estudi dels fenòmens físics d’interacció del sistema solar. Actualment s’estructura en quatre seccions: geomagnetisme, ionosfera, sismologia i meteorologia, i finalment clima i activitat solar.
Dintre del terme de Roquetes, tal com hem esmentat més amunt, el Massís dels Ports, adquireix gran rellevància, amb el cim del Mont Caro que té una altitud de 1447 metres. Aquest conjunt orogràfic ens ofereix meravellosos paisatges com: el Racó del Moro, el Clot de l’Hospital, el Racó de l’Avellanar, el Racó de l’Aigua Donzella.., o els barrancs de Barretes, on s´han dut a terme investigacions en trobar-s´hi restes neolítiques. Tampoc podem deixar de banda les nombroses fonts d’aigua que hi ha al llarg de les sinuoses senderes i corriols que recorren aquests paratges.
La gastronomia de Roquetes es caracteritza pels productes típics de la zona, però cal fer esment d’un dolç autènticament roquetenc com són les “punyetes”, alternativa al pastisset tortosí, que estan elaborades principalment amb ametlles, farina, oli i ous.
Les festes majors de Roquetes se celebren entre finals de juny i principis de juliol, ( I......VAMOS A MUERTE!!!!)en honor de Sant Gregori. També cal destacar el Tradicionàrius, que té lloc a finals d’agost i on Roquetes esdevé punt de trobada de destacats grups de música tradicional dels Països Catalans
Suscribirse a:
Enviar comentarios (Atom)
No hay comentarios:
Publicar un comentario